Avukat Vekaleti Nedir? Nasıl Çıkartılır?
Şahsınız ve şirketiniz adınıza hukuki süreçlerinizi takip edebilmemiz ve adli işlerinizi yapabilmemiz, dava ve takiplerde sizi temsil edebilmemiz için bize VEKALET vermeniz Noterden Vekat avukat vekaleti düzenletmeniz gerekir..
Vekaletname, bir kimsenin başka bir kimseyi belirli durumlarda kendi adına hareket edebilmesi için yazılı olarak yetkilendirdiğine dair yazılı bir belgedir.
Dokuz Eylül Avukatlık Ofisi çalışanları için vekalet çıkarmanız için gereken bilgi ve evrakları "Vekalet çıkarmak için gerekli evrak ve bilgiler” başlığı altından erişebilirsiniz. Bu bilgilerle herhangi bir notere (yurt dışında elçilik ve konsolosluklara) giderek büromuz avukatlarını vekil tayin edebilirsiniz.
Davaya vekâlet, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 71-83 maddelerinde düzenlenmiştir.
Davaya vekâlet, kanunda özel yetki verilmesini gerektiren hususlar saklı kalmak üzere, hüküm kesinleşinceye kadar, vekilin davanın takibi için gereken bütün İşlemleri yapmasına, hükmün yerine getirilmesine, yargılama giderlerinin tahsili ile buna ilişkin makbuz vermesine ve bu işlemlerin tamamının kendisine karşı da yapılabilmesine ilişkin yetkiyi kapsar.
VEKALET TÜRLERİ :
Vekile (avukata) dava vekaleti (temsil belgesi) iki şekilde verilebilir. Vekaletname, özel ve genel olarak ikiye ayrılmaktadır:
Özel dava vekaletnamesi: Sadece belli bir (veya birkaç) davanın takibi için verilen vekaletnamedir. Vekil, özel dava vekaletnamesiyle müvekkilini vekaletnamede belirtilen davadan başka bir davada temsil edemez. Boşanma, nafaka, tanıma ve tenfiz davaları için çıkartılacak vekaletnameler özel yetki dava vekaletlilerindendir ve fotoğraflı olmalıdır.
Genel dava vekaletnamesi: Müvekkilin açmış olduğu ve açacağı ve müvekkile karşı açılmış bütün davaları takip etmek için verilen vekaletnamedir (1136 sayılı Av. K. m. 171/2). Vekil, genel dava vekaletnamesiyle müvekkilini başka davalarda da temsil edebilir.
Vekalet nerede düzenlenebilir?
Türkiye'de yaşayanlar herhangi bir Noterlikten, yurt dışında yaşayanlar ise en yakın Türk Konsolosluklarından vekaletname düzenletilir.
Yabancı noterlikler yada noter yerine geçen makamlar tarafından düzenlenen vekaletnameler de Türk Konsoloslukları tarafından yetkili bir makam tarafından düzenlendiğine dair şerh düşülmesi halinde kullanılabilir.
Vekalet ilişkisi nasıl sona erer?
Borçlar Kanununun 512. maddesine göre "Vekâlet veren ve vekil, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebilir. Ancak, uygun olmayan zamanda sözleşmeyi sona erdiren taraf, diğerinin bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür. Vekalet akdi, vekilin veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi ya da iflası ile kendiliğinden sona ermiş olur. Taraflardan birinin tüzel kişi olması durumunda, bu tüzel kişiliğin sona ermesi halinde de vekalet akdi sona erer.